Часы работы call-центра
Пн - Пт 9.00 - 18.00
Сб 10.00 - 15.00
RU
UA
Корзина
Одежда
Тактическое снаряжение
Назад

Что такое одежда softshell?

Что такое одежда softshell?


ЩО ТАКЕ СОФТ ШЕЛЛ?

ІСТОРІЯ І ТЕРМІНОЛОГІЯ SOFTSHELL

Термін « Softshell» зародився в Outdoor культурі, але поступово перекочував і в лексикон військових. Вам напевно добре знайома концепція трьох шарів в одязі Outdoor. Перший шар повинен забезпечити відведення вологи, другий шар повинен зберегти тепло, а третій шар повинен блокувати вітер і опади. Виходячи з конкретних предметів одягу, наявних, кількість шарів може досягати 5-7, що, погодьтеся, не додає комфорту і гарного настрою. Слово Shell (від англійського «шкаралупа», «раковина», «оболонка») - це зовнішній шар верхнього одягу, який може бути традиційним «жорстким» (hardshell) і інноваційним «м'яким» ( softshell). Під першим слід розуміти куртки і брюки зі старих, добрих мембран типу Gore-Tex.

Softshell - це мембрана, що складається з декількох шарів: нижній шар - підкладка, надає м'якість і комфорт; середній - основа, гнучка і міцна; верхній шар - забезпечує водовідштовхувальні властивості. Підкладка - мікрофліс, микроворсинки добре відводять вологу, яку, в свою чергу, зовнішній шар передає наверх і при цьому забезпечує вітро- і водонепроникність.

Термін відображає бажання сучасних технологів створити максимально ефективний, теплий, але при цьому легкий і компактний одяг. У підсумку, речі з Soft-shell вийшли легшими, дешевшими і комфортнішими, так як вдалося виключити громіздкість, яка сковувала рух. Для армії Софтшелл просто знахідка. Коли бійцеві в важких умовах потрібно зберегти тепло і сухість тіла, на допомогу приходять такі винаходи інженерів і дизайнерів.

Філософія Softshell проста: дана технологія дозволяє забезпечити маневреність людини в непростих погодних умовах. Років 30 тому ніхто не міг припустити, що одного разу замість звичної багатошаровості (трущихся один об одного шарів), можна буде просто взяти і надіти технологічну полегшену чудо-куртку, яка буде, не тільки, захищати від дощу і вітру, але і виводити зайве тепло, зігрівати і забезпечувати неймовірну свободу руху.

ПРИНЦИП РОБОТИ SOFTSHELL

Головна фішка Softshell - це зовсім не вітро/вологостійкість, адже з цим на ура справляються старі мембрани, а внутрішня терморегуляція. Який сенс від того, що дощ і сніг не проникають крізь синтетичний матеріал, якщо ви від його тяжкості вже спітніли наскрізь і відчуваєте, що при найменшій зупинці руху замерзнете з вини власного тіла? У цій ситуації врятує, тільки, Softshell, який забезпечить максимальний комфорт зсередини. Навіть якщо припустити, що могутні опади здолають зовнішню мембрану, то вони розіб'ються об мільйон нановорсінок, після чого моментально будуть висушені жаром вашого власного тіла. А при високих, фізичних навантаженнях ваш власний піт осяде на мікроворсе і виведеться через дихаючі мембрани назовні. До речі, надягати Soft-shell-одяг рекомендується на голе тіло, саме так вона буде працювати найефективніше, тому що один шар легше «підлаштувати» і захистити себе від перегріву, ніж три або чотири.

Але, не дивлячись, на всі плюси речей з Softshell, є один недолік - поодинці вони не здатні захистити вас від лютих морозів. Навіть тришарові мембрани Soft-shell не впораються з міцним січневим морозом (екстремальна температура -10 °C). У суворих погодних умовах одяг Soft Shell потрібно поєднувати з класичним штормовим одягом hard-shell, теплим одягом з флісу і з термобілизною.

ВИДИ SOFTSHELL

Сучасний Софтшелл складається з декількох типів, кожен з яких має певні властивості: мембрані і безмембранні софтшелли. Мембранні представляють собою тришарову конструкцію, що складається з гладкого стрейча, мембрани і флісу. У безмембранних софтшеллах всього два шари - стрейч і фліс.

Тип Softshell вибирається залежно від активності покупця. Якщо Ви любитель пробіжок в суху погоду - підійде безмембранна Софтшелл. Для туристів, що підкорюють рідні простори восени, взимку або ранньою весною, знадобиться Softshell мембранний, який не буде намокати і продуватися.

НАВІЩО ПОТРІБЕН SOFTSHELL

Вітро- і вологостійкість не є головними перевагами Cофтшелла. Головне його завдання - забезпечити тілу максимальний комфорт. Внутрішній шар, що містить величезну кількість ворсинок, дробить випаровування, що виділяються тілом, і швидко виводять їх на зовнішній шар. Якщо волога надходить ззовні, то вона також підхоплюється внутрішніми ворсинками, розігрівається теплом тіла і знову виводиться на зовнішній шар.

Вологозахисний Софтшелл з повністю герметизованими швами буде трохи теплішою і приємною альтернативою штормової куртки. Такий Софтшелл повинен коштувати трохи дешевше, ніж штормівки високого рівня.

Софтшелл, побудований на основі 100% вітрозахисної мембрани, відмінно підійде для міста в осінньо-весняний період як альтернатива плаща або шкіряній куртки. Крім того, такий варіант софтшелла добре підійде для одноденних походів, походів середньої складності і так далі. Порові варіанти таких софтшеллов добре підійдуть для зимових сходжень.

Софтшелли з мембраною, що володіють частковими вітрозахисними властивостями, підходять для високої фізичної активності, одноденних походів, пробіжок. При використанні вперіод автономності в кілька днів або більш доцільно мати на додаток до подібного софтшелу легку або полегшену 3-х шарову мембранну куртку для захисту від сильного дощу або дуже сильного холодного вітру. В цьому випадку виходить не надто важкий універсальний комплект, котрий добре працює практично в будь-яку погоду.

Безмембранні Софтшели - так як дана група найбільш різноманітна, то загальні рекомендації для всіх цих виробів дати досить важко. Пам'ятайте, що більшість цих софтшелов промокнуть вже під середнім дощем, відповідно при необхідності використовуйте легкий вологозахист. При сильному вітрі може стати в нагоді і додатковий вітрозахист.

Властивості "ідеального" правильного SoftShell:

  • Висока паропроникність тканини
  • Теплоізоляційні властивості
  • Стрейчові властивості
  • Приємність до шкіри
  • Ветрозащита
  • Мала вага

Однією з важливих характеристик софтшелл виробів є їх продуваємость.  CFM - на даний момент найпоширеніша одиниця виміру продуваємості матеріалу. Її фізичний зміст наступний: скільки кубічних футів повітря пройде через матеріал за одну хвилину (мабуть через квадратний фут).

За великим рахунком треба пам'ятати всього кілька речей:

  • Чим більше CFM тим гірше матеріал захищає від вітру.
  • 0 CFM насправді не завжди нуль - практично всі порові мембрани трохи продуваються - правда на практиці це практично непомітно - потрібен "бульбашковий тест".
  • Навіть 0 CFM не гарантує захисту від ефекту "вторинної тепловтрати від вітру" коли тепле повітря видувається через рукава, область пояса і т. д.

Купити одяг Softshell - значить виграти на вазі та об'ємі, зберегти тепло, захиститися від дощу і вітру. Купити  куртки Softshell в AgressoR - означає придбати практичні та зручні речі для активного відпочинку за прийнятну ціну.


0 0)